![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDP29OMAd8mblguYvpTZgnr0XYrDtQl9G5-k60629byO6hsUK1PmndoN6JXSsi6zCVBgQhnfpCXGsn7uXGThgJCqjJVNr0m_3buNcPVg-ooVj11ULGcDTN-4Kfbq4M7jzUtrRlKJC2LxE/s320/252.jpg)
1,5 kg (värsket) kartulit
75 g võid
4 küüslauguküünt
1 suurem mugulsibul
200 ml vahukoort
300 ml talupiima
200 g riivjuustu
sool, pipar, rosmariin, jahvatatud juustuköömned või muskaatpähkel
Valmistamine:
- Pese värsked kartulid veega ning viiluta õhukesed seibid. Vanemate kartulite puhul enne viilutamist koori need.
- Sulata suuremas potis (soovitavalt teflonpotis) või, lisa pressitud küüslauk ja hakitud sibul. Sega ja kuumuta ja paar minutit ning lisa vahukoor ja piim. Kuumuta keemiseni.
- Lisa pool riivjuustust ning maitsesta soola, pipra, rosmariini ja vastavalt soovile muskaatpähkli ja juustuköömnetega.
- Seejärel lisa kastmesse viilutatud kartulid ning kuumuta segus 5 minutit keskmisel kuumusel. (Kartulis olev tärklis muudab kastme natuke paksemaks).
- Määri ahjuvorm võiga ning täida vorm kartuli-kastme-seguga. Raputa peale ülejäänud riivjuust ning kata vorm fooliumiga.
- Küpseta eelnevalt kuumutatud ahjus 190 C juures fooliumiga kaetult 35 minutit ja seejärel eemalda foolium ning küpseta veel 15 minutit, et vorm oleks kuldpruun.
MÄRKUSED:
- Gratään sobib hästi iseseisvaks roaks koos värske salatiga, kui ka hästi prae kõrvale tavalise keedu/ ahjukartuli asendajaks.
- Kui on soovi teha kalorivaesem toit, kasuta vahukoore asemel kohvikoort või 3,5% piima ning talupiima asemel tavalist 2,5 % poepiima.
No comments:
Post a Comment