Sunday, July 15, 2012

Särisev kartuligratään

Kuigi kartulit peetakse eestlaste tähtsaimaks toiduaineks, leidub minu taldrikult kartulit enamasti siis, kui see on värskena saadaval. Teadjamad prouad ütlevad ikka, et katruliputru tehakse vanemast pudrukartulist ja gratääniks sobiksid samuti just vanemad tärklisemad kartulid, maitseb mulle ikkagi risti-vastupidi. Parim kartulipuder valmib värskest kartulist ja nii on ka gratääniga. Kuna gratään on kartuliroogadest üks mu lemmikuid, kuid ma ei ole väga osav käpp selle valmistamisel olnud, siis miksisn retsepti kokku mitmest internetist leitud vihjetest ja kui aus olla, tuli lõpptulemus päris maitsev!

RETSEPT

1,5 kg (värsket) kartulit
75 g võid
4 küüslauguküünt
1 suurem mugulsibul
200 ml vahukoort
300 ml talupiima
200 g riivjuustu
sool, pipar, rosmariin, jahvatatud juustuköömned või muskaatpähkel

Valmistamine:
  1. Pese värsked kartulid veega ning viiluta õhukesed seibid. Vanemate kartulite puhul enne viilutamist koori need.
  2. Sulata suuremas potis (soovitavalt teflonpotis) või, lisa pressitud küüslauk ja hakitud sibul. Sega ja kuumuta ja paar minutit ning lisa vahukoor ja piim. Kuumuta keemiseni.
  3. Lisa pool riivjuustust ning maitsesta soola, pipra, rosmariini ja vastavalt soovile muskaatpähkli ja juustuköömnetega.
  4. Seejärel lisa kastmesse viilutatud kartulid ning kuumuta segus 5 minutit keskmisel kuumusel. (Kartulis olev tärklis muudab kastme natuke paksemaks).
  5. Määri ahjuvorm võiga ning täida vorm kartuli-kastme-seguga. Raputa peale ülejäänud riivjuust ning kata vorm fooliumiga.
  6. Küpseta eelnevalt kuumutatud ahjus 190 C juures  fooliumiga kaetult 35 minutit ja seejärel eemalda foolium ning küpseta veel 15 minutit, et vorm oleks kuldpruun.

MÄRKUSED:
  • Gratään sobib hästi iseseisvaks roaks koos värske salatiga, kui ka hästi prae kõrvale tavalise keedu/ ahjukartuli asendajaks.
  • Kui on soovi teha kalorivaesem toit, kasuta vahukoore asemel kohvikoort või 3,5% piima ning talupiima asemel tavalist 2,5 % poepiima.

No comments:

Post a Comment