Wednesday, August 1, 2012

Kodused singi-juustu pirukad pärmitaignast

Pärmitaigna pirukaid olen erinevates variatsioonides ikka küla peale kaasa võtnud. Kord on porgandiga, vahel singi-juustuga, kord piruka, vahel struudli kujul. Antud taigna retsept on tegelikult juba korra kirjas küüslaugusaia all ning selle ülihea omadus on see, et nii sai kui ka pirukad säilivad värske ja pehmena veel mitmeid päevi pärast küpsetamist. Viimased pirukad sai küpsetatud Triinu reedese pralle auks ning kuna Triin ja Inga on nii ammmmmused sõbrantsid ja ka kõik pirukad ilusti ära sõid, siis see retsept on erilise pühendusega teile ;)

RETSEPT

Pärmitaigen:
25 g pärmi (pool pulgapärmist)
1 spl suhkurt
2,5 dl piima
100 g võid
1 tl jahvatatud meresoola
7 dl nisujahu

Täidis:
200 g riivjuustu
200 g (suitsu)sinki
roheline sibul
200 g majoneesi (lahja 18%)

Valmistamine:
  1. Lisa kaussi pärm ja suhkur ning mudi näppudega, kuni on tekkinud ühtlane vedelam mass.
  2. Kuumuta samaaegselt piim käesoojaks ning lisa pärmisegule, seejärel lisa sool.
  3. Sulata või madalal temperatuuril ja lase natuke jahtuda ning lisa seejärel pärmisegusse.
  4. Lisa jahu ning sega algul puulusikaga läbi, kui taigen tundub õrnalt vedel, lisa jahu supilusika jagu juurde ning sõtku tainast kätega nii kaua, kuni see tuleb käte küljest lahti.
  5. Jäta taigen soojemasse kohta rätiku alla ca 1 tunniks kerkima.
  6. Riivi samaaegselt juust, tükelda sink ja roheline sibul ning sega kõik majoneesiga läbi.
  7. Seejärel rulli tainas 35x55 cm  suuruseks ristkülikuks või lihtsalt ristkülikuks paksusega 0,5 cm. Laota peale täidis ja hõõru ühtlaselt laiali. Keera tainas rulli ning lõika 1,5 cm paksused kettad.
  8. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kui soovi, võid määrida pealt lahtiklopitud munaga, küpseta 185 C juures 10 minutit või kuni pirukad on kuldpruunid! 
     

No comments:

Post a Comment