Monday, July 16, 2012

Maitsev küüslaugusai

Saiategu meenutab mulle jõule lapsepõlves, kui pühadeks vanaema ise saia küpsetas. Ise tegin esmakordsed katsetused umbes aasta eest, kui pidev leiva küpsetamine oli igavaks muutunud ja ei pakkunud enam midagi uut. Retseptina on menüüs küll küüslaugusai, kuid need, kellele küüslauk ei ole väga mokka mööda, võib küüslaugu välja jätta ja saab suurepärase klassikalise saia.

(P.S. Kuna tegemist on värske blogiga, siis pildid luban lisada nii ruttu kui võimalik!)

RETSEPT 1 suure saia jaoks

21 g pärmi (e pool väiksest pärmist)
1,5 spl suhkurt
250 ml piima
2 tl soola
4-6 küüslaugu küünt 
100 g võid
7 dl nisujahu

Valmistamine:
  1. Lisa pärm ja suhkur kaussi ning veelda pärm mudides seda suhkruga, kuni on tekkinud ühtlane vedelam mass.
  2. Kuumuta samaaegselt piim käesoojaks ning lisa pärmisegule.
  3. Lisa sool ning purustatud küüslauguküüned ja sega.
  4. Sulata või madalal temperatuuril ja lase natuke jahtuda ning lisa seejärel pärmisegusse.
  5. Lisa jahu ning sega algul puukulbiga läbi, kui taigen tundub õrnalt vedel, lisa jahu supilusika jagu juurde ning sõtku tainast nii kaua, kuni see tuleb käte küljest lahti.
  6. Jäta taigen soojemasse kohta rätiku alla 1 tunniks kerkima.
  7. Tee käed jahuseks ning võta taigen kausist ja mudi käte vahel üheks pikaks vorstiks, jaota see kolmeks võrdseks osaks ning mudi igast tükist pikem vorst. Põimi neist palmik, keera palmiku otsad saia alla ja aseta sai küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile rätiku alla kerkima veel 30 minutiks.
  8. Kuumuta ahi 190 C ja küpseta saia 15-20 minutit, kuni sai on pealt ilus kuldpruun.
Märkused:
  • Lisades pärmisegule sooja piima või sulavõid, peavad need olema mitte rohkem ja vähem kui käesoojad, sest tulikuum vähendab pärmi võimet kergitada, kuid liiga leige ei stimuleeri jälle piisavalt pärmi kergitusvõimet.



No comments:

Post a Comment